Debattartiklar

Klimatomställning ger 10 000 gröna framtidsjobb

Foto: Nigel Mykura (wikimedia commons)När höstregnen drar in är det kanske svårt att föreställa sig att solenergin kunde bli en betydelsefull energikälla här. Men Sverige har faktiskt lika mycket solinstrålning som länder som Tyskland och Danmark. De storsatsar på solenergi.

När höstregnen drar in är det kanske svårt att föreställa sig att solenergin kunde bli en betydelsefull energikälla här. Men Sverige har faktiskt lika mycket solinstrålning som länder som Tyskland och Danmark. De storsatsar på solenergi.

I årets skuggbudget föreslår Vänsterpartiet den största satsningen någonsin på solenergi. Vårt mål är att solenergin ska ge mer energi än en kärnkraftsreaktor 2020. Då krävs ekonomiskt stöd till utbyggnaden. Men vi behöver också införa nettodebitering, där den som sätter upp solceller på sitt eget hus ska kunna leverera in den elen på elnätet och dra av det på elräkningen.

Men solenergi räcker inte. Ska Sverige på allvar ta sig an klimatomställningen är det här framtidens arbetsmarknad. I bransch efter bransch behövs det investeringar i allt från forskning till nybyggnationer. Vänsterpartiets hela klimatsatsning uppgår till 5,5 miljarder kronor per år. Det skulle ge minst 10 000 nya framtidsjobb.

Kent Persson (V), riksdagsledamot

Dela den här sidan:

Kopiera länk