Nyheter

Pressmeddelande: Budget och landstingsplan 2013

Den rödgröna majoriteten i landstinget presenterar idag sitt förslag till landstingsplan och budget för 2013. För att utveckla landstinget och bemöta de utmaningar vi står inför lyfter planen särskilt fram sex viktiga områden att arbeta med.

– Hälsoinriktning

– Tillgänglighet och bemötande

– Patientsäkerhet

– Samverkan

– Miljö

– Ekonomi och styrning

Den här planen tar sikte på hur vi arbetar och vad vi gör med de resurser vi har. Nyckeln här är att förändra synsätt och arbetssätt. För det presenterar vi både kortsiktiga åtgärder och långsiktiga strategier, säger landstingstyrelsens ordförande Denise Norström (S).

För att förbättra tillgängligheten till vården skärper den rödgröna majoriteten nu målsättningen för hur snabbt en patient ska få besök och åtgärd inom sjukhusvården. Landstinge höjer också kraven för medborgarnas möjlighet att komma i kontakt med vården, främst genom det nya primärvårdsprogrammet. För att förbättra jämlikheten i tillgänglighet och bemötande påbörjas bl.a. HBT-certifiering under planperioden och ett mobilt team för asyl- och integrationshälsan inrättas. Juha Rundgren (V) kommenterar:

– Vården ska vara till för dem som behöver den mest – oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Men god tillgänglighet handlar inte bara om tillgång till vård, utan t.ex. också om goda kommunikationer, klar och tydlig information och ett levande kulturliv i hela länet.

Under de närmaste åren kommer landstinget att utveckla sitt hälsoinriktade arbete, bland annat genom landstingets medlemskap i Nätverket Hälsofrämjande Sjukhus och sjukvårdsorganisationer (HFS). Vårdcentralerna får ett tydligare hälsouppdrag i och med det nya primärvårdsprogrammet och två nya hälsocenter planeras under 2013.

– Det hälsoinriktade arbete är en förutsättning för att klara vårdens utmaningar på lång sikt. Utgångspunkten är att varje möte i vården ska ses som en möjlighet att stärka friskfaktorer och främja hälsa, säger Lars Flodin (MP).

Dela den här sidan:

Kopiera länk