Event

Jonas Sjöstedt besökte Surahammar!

Det är 4 månader sedan Jonas Sjöstedt valdes till ny Partiledare för Vänsterpartiet och igår besökte han Surahammar! Partiföreningen i Surahammar hade på onsdagskvällen dragit ihop ett offentligt möte i Folkets Hus.
Vänsterpartiet presenterade igår sin vårbudgetmotion. Budgetförslaget innehåller bland annat investeringar i infrastruktur och grön energi, en utbildningssatsning finansierad av en tillfällig bankskatt och satsningar på äldreomsorg och annan välfärd. Framförallt innehåller budgeten satsningar på jobb i offentlig och privat sektor, totalt handlar det om cirka 120 000 jobb. 
 
Jonas Sjöstedt pratade om den vårbudget Vänsterpartiet nu har lagt och att det är en stor utmaning när man ska snickra ihop en budget; hur ska vi vända det här? Hur ska vi bekämpa arbetslösheten och minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor? Hur ska vi få en bra miljöpolitik?

Han pratade om att vi är det parti som lagt det mest omfattande budgetförslaget jämfört med regeringens. Vi ser helt olika utmaningar, helt olika saker som behöver göras. Flera saker ser bekymmersamma ut och de behöver vi ta tag i. En av dessa saker är att ekonomin bromsas upp och en av följderna blir en större arbetslöshet. De som drabbas är i första hand ungdomar, de som är födda i ett annat land och de med funktionsnedsättning. Nu när man ser att det är en uppenbar risk att arbetslösheten stiger borde det vara en regerings skyldighet att vara proaktiv – att sätta in de åtgärder som behövs nu. Det gör inte regeringen. Sjöstedt menar att Vänsterpartiet är det enda parti som presenterar en ekonomisk politik som sätter sysselsättning främst, som inte vill strama åt i en konjunkturnedgång.

Under de år som gått sedan 2006, då vi bytte regering, har inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökat med ca.40 %. Den genomsnittliga inkomstskillnaden mellan kvinnor och män är idag 60.000 kr/år. Det är betydande summor. Problemet är att när regeringen och de borgliga partierna pratar om det här pratar de helst om löneskillnaderna och de har inte ökat så mycket. Det är inkomstskillnaderna som har ökat, menar Sjöstedt. Hur förklara vi det? Jo, Sjöstedt menar att då är det framförallt skattepolitik, arbetslöshet och socialförsäkringar som spelar roll. Regeringen har valt att sänka skatterna för den tiondel som har högst inkomst och av den tiondelen är 7/10 män. Där finns de stora vinnarna. De som fått betala ett högt pris för den här regeringens politik är de långtidssjukskrivna. Där är 7 av 10 kvinnor. Rika mäns inkomst har ökat och kvinnor med låga inkomster har minskat. Skillnaden mellan hur många män som har jobb med de kvinnor som har jobb har också ökat. Fler män än kvinnor har jobb.

Sjöstedt tog även upp klimatet och att vi måste ändra vårt sätt att leva för att minska utsläppen. Under många år minskade vi utsläppen, men det här vände 2010. Då ökade vi utsläppen av växthusgaser med 11 %. Samtidigt vet vi att klimatfrågan är den stora miljömässiga utmaningen vi står inför. Sjöstedt berättade att han nyligen besökt Danmark och där kommer man om 8 år att ha 50 % av sin elproduktion från vindkraft! Vi ligger 3 %…….lite att jobba på där……..

Efter Sjöstedts tal var det frågestund innan en intressant och trevlig kväll avrundades!

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk