Debattartiklar

Vänsterpartiet satsar på kommunerna

DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I DALA-DEMOKRATEN

Under hösten har ansvariga kommunpolitiker runt om i landet vridit och vänt på varenda krona för att åstadkomma en hållbar ekonomi.

Det är nya prognoser om vikande konjunktur och stigande arbetslöshet som gjort det extra svårt att behålla balansen i ekonomin och samtidigt klara av att behålla kvaliteten i den kommunala välfärden. Ett 25-tal kommuner kommer att höja skatten nästa år och de allra flesta tvingas till ambitionssänkningar och uppskjutna investeringar, jämfört med tidigare planer.

Under krisåren 2008-2009 försvann över 40 000 välfärdsjobb i kommunsektorn varav åtskilliga lämnades över till Carema Care och liknande riskkapitalbolag. Satsningar på jobb och offentliga investeringar lyste med sin frånvaro och gör så fortfarande. De extra statliga stimulansbidragen är nu inför 2012 helt borttagna.

När alliansen skryter om sin ansvarsfulla ekonomiska politik, är det andra delar av samhället som får ta smällarna. Många betalar nu priset genom otrygg och knapp privatekonomi. Det är framförallt sjuka och arbetslösa som drabbas, många ungdomar, ensamstående föräldrar och deras barn.

Kommunerna och den gemensamma välfärden drabbas på flera sätt. Hög arbetslöshet ger minskat skatteunderlag, men kommunerna får också ökade kostnader för sitt försörjningsstöd.

Den ökade ojämlikheten och arbetslösheten gör att många kommuner prioriterar satsningar på utbildning och arbetsmarknadsåtgärder. En del av detta kan strikt ses som statens ansvarsområden, men som kommunpolitiker vill man naturligtvis ge goda livsvillkor och möjligheter för alla innevånare. Om inget görs leder det dessutom till kostnader i kommunkassan i framtiden.

Vi vill göra annorlunda. Satsningar som finansieras genom en skattepolitik med tydligare fördelningsprofil. Det är nu vi behöver satsa för att bygga framtidens vård och omsorg. Det är viktigt också för jämställdheten. Om samhället sviktar är det kvinnor som får ta det största ansvaret för barn och äldre genom obetalt arbete.

Som Vänsterpartister med ledande förtroendeuppdrag i kommuner, tar vi ansvar för välfärden lokalt med fokus på att skapa ett jämlikt och demokratiskt samhälle som är långsiktigt hållbart. Men vi har att hantera, konsekvenserna av de växande klyftor högerregeringens politik medför. När regeringen prioriterar att sänka skatter och krogmoms och försämrar i trygghetssystemen, vältras kostnader och ansvar på område efter område, över på oss.

Vi Vänsterpartister vill istället satsa på offentliga investeringar för framtiden. De verksamheter vi bedriver gemensamt i Sveriges kommuner är viktigt för att förhindra massarbetslöshet och trygga välfärden i Sverige.

Brittis Benzler, Gotland

Mats Einarsson, Botkyrka

Marita Engström, Gävle

Kenneth Forsell, Ljusdal

Nicklas Franzén, Nyköping

Roland Halvarsson, Degerfors

Stig Henriksson, Fagersta

Kerstin Hildebrand, Norrköping

Staffan Norberg, Södertälje

Mats Pilhem, Göteborg

Andreas Trygg, Köping

Vasiliki Tsouplaki, Västerås

Gunbritt Wallström, Söderhamn

Kommunalråd eller ledande kommunpolitiker i majoriteter där Vänsterpartiet ingår

Dela den här sidan:

Kopiera länk