Debattartiklar

Kent Persson: Klimatlyft för Sverige

DEBATTARTIKEL

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga och en fråga om global rättvisa. Vänsterpartiet vill minska utsläppen med 45 % till 2020. För att lyckas med det vill vi sätta igång något vi kallar Klimatlyftet: kraftiga satsningar på förnybar energi, effektivare energianvändning och en avveckling den fossila energiförbrukningen och kärnkraften.

En satsning på den förnybara elproduktionen i form av vindkraft, bioenergi, våg- och solkraft är en viktig del av omställningen till ett hållbart samhälle. För att det ska kunna ske behövs ett stöd för den havsbaserade vindkraften och solkraften samt att elcertifikatsystemet byggs ut. För att påskynda utvecklingen av den förnyelsebara energin är vi beredda att som komplement till elcertifikatsystemet även prova fastprissytem. 

Vi vill skapa goda gynnsamma förutsättningar för en vindkraftsindustri i Sverige och därför starta ett branschprogram för vindkraftsindustrin, ta fram ett nytt stöd för havsbaserad vindkraft, höja ambitionen för på elcertifikatsstödet och lösa problemet med uttagsskatt för de kooperativa vindkraftverken.                                                                                                      

Vi vill satsa på nya, klimatsmarta bostäder och renovera det befintliga bostadsbeståndet. Därför vill vi utvidga ROT-avdraget för att energieffektivisera våra bostäder, inte minst miljonprogrammets hus. Byggreglerna måste skärpas så att nya hus som byggs är klimatsmarta.

Vi vill påskynda utbyggnaden av förnyelsebara bränslen genom ett klimatinvesteringsprogram från och med nästa år. Programmet kan bland annat stimulera en utbyggnad av den svenska biogasproduktionen och distributionen för att möjliggöra tillgångar på mackar med biogas runt om i landet. Vi föreslår därför att klimatinvesteringsprogrammet ska fortsätta.

För att ny energi- och klimatteknik ska kunna ge ekonomiska fördelar för Sverige krävs också att tekniken kan kommersialiseras i landet. Därför krävs utöver ökade forskningsresurser även en satsning på kommersialisering av ny teknik, till exempel genom stöd till pilotanläggningar, bidrag till teknikdrivande investeringar inom industrin och riktad offentlig teknikupphandling som kan driva på utvecklingen av ny miljöteknik.

Vi vill genomföra en extra utdelning från Vattenfall på fem miljarder kronor för att skapa en ny fond för innovationer och miljöteknik. Vi är övertygade om att en sådan fond kommer att påskynda den tekniska utvecklingen inom miljöteknik som kommer att innebära att vi snabbare kan ställa om Sverige och att nya företag startas.

Kent Persson

Riksdagsledamot (V)

070-235 05 45

Norberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk