Debattartiklar

Johan Lindahl: Rutavdrag skapar få och dyra jobb

 DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I VLT 10-03-09

Tidigare i år påstod statsminister Fredrik Reinfeldt i en tv-debatt att regeringspolitiken skapat 100 000 nya jobb. Bara någon dag efteråt fick han ta tillbaka påståendet och skyllde då på felaktiga uppgifter från Finansdepartementet.

De senaste veckorna har Moderaterna och de övriga regeringspartierna ivrigt debatterat hushållsnära tjänster och påstått att rutavdraget skapat minst 11 000 nya jobb. Nu visar det sig att inte heller denna siffra är att lita på. Enligt TCO:s tidigare chefekonom Roland Spånt har rutavdraget, generöst räknat, skapat 900 heltidsjobb.

Felräkningen avslöjar inte bara att regeringen har svårt att skapa jobb utan också att de jobb som skapas blir väldigt dyra för skattebetalarna.

Enligt Spånt kostar varje nytt jobb inom sektorn för hushållsnära tjänster skattebetalarna 800 000 kronor. Det kan inte kallas för något annat än sensationellt ineffektiv arbetsmarknadspolitik.

Johan Lindahl
ordförande, Vänsterpartiet Västerås

Dela den här sidan:

Kopiera länk