Pressmeddelanden

Biståndet går till ”snabbstartspengar”

PRESSMEDDELANDE 09-12-15

Statsminister Fredrik Reinfeldt hara gått ut och lovat snabba pengar till klimatåtgärder i utvecklingsländer. Detta som ett inspel till resten av EU. Av dessa pengar är 4 miljarder redan utlovade och tas från biståndsbudgeten.

De nya 4 miljarderna kommer också ”huvudsakligen” från biståndsbudgeten enligt miljöminister Andreas Carlgren.

Miljöministern gav det svaret på Wiwi-Anne Johanssons, vänsterpartiets ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet, fråga om var pengarna kommer ifrån, under gårdagens träff med Miljö- och jordbruksutskottet. Återigen är det ur budgeten för fattiga människor i utvecklingsländer som pengar ska tas för att åtgärda de värsta skadorna som är en följd av de utsläpp av växthusgaser som vi i den rika världen står för.

– Det är skamligt av statsministern att slå sig för bröstet för ett förslag som ska finansieras av pengar som borde gå till att bekämpa fattigdom, hunger och sjukdomar i fattiga länder. Den borgerliga regeringen med statsministern i spetsen gör allt för att slippa betala den räkning vi har skyldighet att stå för. Vi i den rika världen har ett skadestånd att betala för de skador vi redan orskat i dessa länder, säger Wiwi-Anne Johansson, riksdagsledamot och Klimat- och miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

För mer information, kontakta:

Wiwi-Anne Johansson: 0705 76 45 76

Vänsterpartiets presstjänst: 070 620 0064

Dela den här sidan:

Kopiera länk