Pressmeddelanden

Gör kulturen mer tillgänglig för hela länet

Stora delar av kulturutbudet i länet är idag koncentrerat till Västerås, såsom teater, konserthus, museum, biografer, elitidrott mm. – För länsbor som inte bor i Västerås är det svårt att åka kollektivt till intressanta kulturevenemang. Många väljer därmed att avstå pga. dåliga förbindelser, menar motionären Annica Lindholm (V).

Statistiken för antal teaterbesök under 2008  stödjer Annica Lindholms resonemang. Endast 250 av besökarna var bosatta utanför Västerås. Antalet besök skulle mest troligt öka om landstinget underlättade för hela länet att utnyttja kollektivtrafiken. – För att alla länsbor ska kunna använda sig av kulturens hälsoeffekter så måste buss- och tågtiderna utökas, säger därmed Hans Jansson (V). Ett tänkbart scenario kan vara en linje västerut, en norrut och en åt nordöst med Västerås som knytpunkt. Landstinget är ju dessutom huvudman för de flesta kulturinstitutionerna och hälftenägare i länstrafikbolaget. Landstinget har därmed ett ansvar att tillgängliggöra kulturen för samtliga länsbor i Västmanlands län.

Annica Lindholm och Hans Jansson föreslår i en motion till landstingsfullmäktige att landstinget snarast ska utreda hur buss- och tågtider kan anpassas till kulturutbudet i Västerås. Och att landstinget inleder en försökarverksamhet utifrån utredningsresultatet.

För ytterligare kommentarer kontakta:

Hans Jansson (V) 070-510 48 24

Dela den här sidan:

Kopiera länk