Debattartiklar

Sälj inte våra apotek

Privatisera inte de svenska apoteken. Det skriver Juha Rundgren (v) tillsammans med Denise Bergström (s) i en gemensam debattartikel.
Om det inte är trasigt – laga det inte! Så lyder ett amerikanskt talesätt översatt till svenska. Detta talesätt passar väl in på det svenska läkemedelssystemet som är billigt och välfungerande enligt många undersökningar. Men regeringen tycker tvärtom: om det inte är trasigt – slå sönder det! Blinda av sin tro påbörjar den moderatledda regeringen nu utförsäljningen av de svenska apoteken. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker att det här är helt fel!
Vi är oroliga för vem som ska se till att personer som bor i glesbygd kan köpa medicin, när apoteken blir privata. Privata företag har alltid företagets vinst som mål. Det går inte ihop med den samhällsservice som Apoteket utför idag. Det är svårt att se vilket privat företag som vill sälja medicin, där det bor få människor eftersom där knappast går att tjäna några pengar.
Med den nya modell som utredaren Lars Rejes föreslår så kommer de enskilda apoteken förhandla om priserna på den medicin de köper in. Trots att det är landstingen som betalar stora delar av den medicin som används av patienter idag, ska alltså de privata apoteken bestämma vilka priser landstingen ska betala. Risken blir att landstingen får betala mer för mediciner, och att mindre pengar då kan gå till vård.
Det statliga monopol som idag finns vad gäller försäljning av medicin har fungerat bra. Apoteket AB är oberoende av enskilda läkemedelstillverkare, vilket gör att man kan ge korrekt och neutral rådgivning om medicin. Vad händer med denna neutralitet när man tillåter privata företag att driva apotek i Sverige?
De som vill privatisera pratar ofta om att de vill få fler som kan sälja medicin i Sverige, men i grannlandet Norge hände raka motsatsen, när de sålde ut sina apotek. Idag är det tre stora företag som delat upp den norska marknaden mellan sig, och dessa kontrollerar priser och var apoteken ska finnas. Högre priser och sämre kontroll blev konsekvenserna. Vill vi ha det så i Sverige?
Denise Bergström (s), oppositionsråd, Landstinget Västmanland
Juha Rundgren (v), oppositionsråd, Landstinget Västmanland

Dela den här sidan:

Kopiera länk