Motioner - kommunerna

Bojkotta israeliska varor i kommunal verksamhet

Kommunen borde visa sitt stöd till det palestinska folket, tycker vänsterpartisterna i Västerås kommunfullmäktige.

Sedan 1967 ockuperar den israeliska staten Palestina. Det är en orättfärdig ockupation som gång på gång fördömts av FN och andra internationella organisationer. Ockupationen har under de senare åren blivit alltmer omfattande och brutal, där byggandet av "skyddsmuren" kring palestinska områden är ett tydligt exempel. Varje dag drabbas oskyldiga palestinier av denna politik, och motståndet mot ockupationen och dess brutalitet växer nu även hos israeler.

Staten Israel bryter mot FN:s stadgar och konventionen om de mänskliga rättigheterna då de bland annat använder sig av utomrättsliga och summariska avrättningar, samt kollektiva bestraffningar gentemot den palestinska civilbefolkningen. Staten Israel har också tagit som praxis att utöka sitt territorium med hjälp av våld, och bryter mot Genèvekonventionen angående vilka regler en ockupationsmakt ska rätta sig efter. Man konfiskerar palestinsk egendom och ödelägger den palestinska ekonomin med hjälp av vägspärrar, blockader, bomber och bulldozrar.

Det förtryck som det palestinska folket lever under kan endast brytas genom att världssamfundet tar sina resolutioner och konventioner på allvar. Ett annat effektivt sätt att få till stånd en förändring är att använda ekonomiska sanktioner. Här har andra aktörer än de utpräglat internationella en viktig roll att spela.

Västerås stads internationella policy slår tydligt fast att staden, genom sitt agerande, ska verka för "fred, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter". Genom att sluta köpa israeliska produkter kan Västerås stad tydligt visa att man inte accepterar brott mot FN:s stadgar (till exempel avseende mänskliga rättigheter) och kan således leva upp till intentionerna i denna policy.

Dessutom slår stadens handlingsplan för upphandlingar fast att staden genom sina upphandlingar ska "beakta ett socialt och etiskt ansvarstagande". Vi anser att det knappast finns något bättre sätt att ta sitt sociala och etiska ansvar än att ta avstånd från en olaglig ockupation.

Med anledning av ovanstående yrkar vi:

att kommunfullmäktige uppmanar samtliga kommunala förvaltningar och bolag att inte köpa in varor producerade i Israel.

att beslutet ska gälla till dess att den israeliska ockupationen av palestinska områden upphör.

Västerås, 2007-11-08

Per Lithammer (v)    

Vasiliki Tsouplaki (v)

Lars Nordin (v)     

Maline Fälth (v)

Stefan Kudryk (v)

Nidia Åman (v)

Bojkotta israeliska varor i kommunal verksamhet.doc

Dela den här sidan:

Kopiera länk