Pressmeddelanden

Juha Rundgren (v): “Privat barnsjukhus förkastligt!”

Nyheterna rapporterade igår att Sverige nästa år får sitt första privata barnsjukhus. Vänsterpartiet i Landstinget Västmanland reagerar kraftigt på utvecklingen.

Nyheterna rapporterade igår att Sverige nästa år får sitt första privata barnsjukhus. Sjukhuset ska ligga i Stockholm, bredvid Sofiahemmet. Föräldrar ska genom att teckna försäkringar för sina barn kunna betala sig före i kön. Oppositionsrådet för Vänsterpartiet i Landstinget Västmanland, Juha Rundgren, reagerar starkt mot denna utveckling.
 
– Barnsjukvården har hittills varit förskonad från sådant här, men nu står alltså dörren på vid gavel för en sjukvård som sorterar barn efter tjockleken på föräldrarnas plånböcker. Det är förkastligt! Ytterst är det den borgerliga regeringen som är ansvarig för detta eftersom de slopat stopplagen, som ju förhindrade etableringen av fler privata sjukhus, säger Juha Rundgren.  
 
Juha Rundgren ställde under gårdagens landstingsfullmäktige en fråga till landstingsrådet Magnus Edlund (m) om vad denna utveckling innebär för Västmanland. Magnus Edlund hävdade att Landstinget Västmanland inte aktivt kommer att driva på en liknande utveckling, men att han i grunden inte ser något problem med försäkringslösningar för barnsjukvård.
 
– Det är ett oerhört cyniskt sätt att se på vår gemensamt finansierade hälso- och sjukvård. Vilka familjer med normala inkomster kommer att ha råd att köpa sig denna vård? Detta är bara ett sätt för de välbeställda att köpa sig en snabbare, och kanske till och med bättre, vård. Vänsterpartiet kommer aldrig att acceptera att man sorterar patienter, framför allt barn, efter inkomst eller förmögenhet! Vi vill hellre satsa på att rusta upp den gemensamma sjukvård som finns, avslutar Juha Rundgren.

Dela den här sidan:

Kopiera länk