Nyheter

Vänsterpartiet satsar på jobben i offentlig sektor!

– Vänsterpartiet lade idag fram sin budgetmotion. Vår huvudlinje är att öka den offentliga konsumtionen framför allt genom en stor jobbsatsning. 40 000 personer kan få jobb redan nästa år, säger Kent Persson, riksdagsledamot (v) i näringsutskottet.

– Att satsa på offentlig verksamhet ger snabb effekt på sysselsättningen. I ett läge där vi samtidigt har hög arbetslöshet och stora välfärdsbehov är det samhällsekonomiskt oklokt att inte investera i fler jobb i offentlig regi. Vi betalar ett högt pris för arbetslösheten, genom förlorad kompetens, höjd sjukdomsrisk och socialt utanförskap i synnerhet för kvinnor.

 

Trots att Sverige gått från kris till mycket god tillväxt och rekordvinster i storföretagen dras välfärdssektorn med ständiga brister. En effektivare resursöverföring till investeringar i välfärden behövs! En utbyggnad av den skattefinansierade välfärden är en långsiktig investering för att stärka tillväxtmöjligheterna och höja levnadsstandarden.

 

– Vi vill sikta på en utveckling med högre lärartäthet i skolorna, tid för förebyggande arbete och inte bara vård i efterhand, och där de äldre kan lita på att de kommer få den hjälp de behöver. Ett modernt välfärdssamhälle behöver fler arbetstimmar i biblioteken, på fritidsgårdarna, i föreningslivet, i folkbildningen och i kulturen.

 

Vänsterpartiet vill därför satsa kraftfullt på fler jobb i den offentliga sektorn. Vårt största förslag i budgeten är en särskild jobbsatsning över en treårsperiod, ett riktat sysselsättningsstöd med full kompensation till kommuner och landsting som anställer till avtalsenliga villkor. Vi bedömer att 40 000 personer kan anställas redan under 2007 och tillför medel för ytterligare 50 000 respektive 60 000 anställda kommande år. Med vänsterpartiets förslag kan kommuner och landsting själva bedöma var förstärkningar är mest angelägna.

 

Investera i miljöjobb!

 

Klimatförändringen är en av vår tids absoluta ödesfrågor. För att motverka växthuseffekten måste vi ställa om från fossila bränslen till förnyelsebar energi. Vi vill att de samhällsägda företagen ska gå i spetsen för energiomställningen. Stat och kommuner måste uppmuntra energieffektivisering, miljöteknikutveckling och produktion av förnyelsebar energi. Inom femton år ska den fossila bränsleförbrukningen minska med 80 procent. Det kräver stora satsningar på förnybara och miljövänliga drivmedel och framförallt en minskning av massbilismen genom en kraftig satsning på kollektivtrafik och spårbundna transporter.

 

Sverige har ett gott utgångsläge på miljöområdet. Vi har potential att skapa modern, högkvalitativ och långsiktig inhemsk sysselsättning. Uppskattningar visar att enbart energiomställningen kan skapa åtminstone 170 000 jobb i Sverige under en 15-årsperiod på områden som solenergi, vindkraft och energieffektivisering. Vänsterpartiet vill anslå ytterligare 600 miljoner kronor till energiforskning och effektivare energianvändning.

 

Forskning för framsteg

 

Om Sverige ska fortsätta att vara en högt utvecklad forskningsnation krävs tydliga åtaganden från samhällets sida. En bred och högkvalitativ allmän utbildning är förutsättningen för spetsforskning i världsklass. Den regionala utbyggnaden av högskolan har varit framgångsrik. Att det finns högskolor på många svenska orter har såväl ett forsknings- som regionalpolitiskt värde.

 

Vänsterpartiet vill inte att Sverige ska slå in på en väg med lågproduktiv och lågavlönad tjänstesektor. Men då måste arbetslivet inriktas på att fler har en längre utbildning.

 

Mycket av dagens studiesystem är anpassat till ungdomar, inte till medelålders personer med försörjningsansvar. Moderniseringen av studiemedelsystemet måste fortsätta så att fler uppmuntras till eftergymnasiala studier, t ex vuxna med dålig grundutbildning. Anställda måste få chans till kontinuerlig kompetensutveckling. Vi föreslår därför en höjning av studiemedlet med 1 200 kr/månad från 2007 samt att rekryteringsbidraget bibehålls.

 

Det är också oerhört viktigt att vi har en stark offentlig sektor som fungerar som högkvalificerad beställare av varor och tjänster. Historiskt har just detta varit avgörande för att det lilla landet Sverige har blivit en sådan betydande industri- och forskningsnation. Några exempel är samarbetet mellan staten, Televerket och Eriksson, eller statliga Vattenfalls betydelse för ASEA.

 

– Förslagen om utförsäljningar av statliga bolag ska därför motverkas. Tvärtom bör staten vara tydligare och mer aktiv i styrningen av de samhälleligt ägda företagen, som ska fungera som spjutspetsar i olika branscher. Ny miljöteknik och stimulans av ”gröna jobb” är en viktig del i omställningen till en långsiktigt hållbar energiproduktion, infrastruktur och kommunikationer.

 

Småföretagen

 

– Små och medelstora företag står för en stor del av del av tillväxten i Sverige. Små företag kan lättare vara flexibla än stora företag. För att ytterligare stärka små företags konkurrenskraft och utveckling vill Vänsterpartiet avsätta 100 miljoner per år under de tre kommande åren för utveckling av kunskapsinnehållet i processer och produkter. Att stödja små och medelstora företags exportmöjligheter är en investering i framtida exportinkomster och nya arbetstillfällen, säger Kent Persson.

 

Mer information:

Kent Persson, vänsterpartiets representant i riksdagens näringsutskott,

tel. 070-235 05 45

Pressekreterare Britta Kellgren, tel. 098-786 46 14

 

Uppdaterades: 01 nov 2006