Nyheter

Energiomställning skapar jobb

Sex branschorganisationer uppger att satsningarna på förnybar energi leder till 168 500 nya arbetstillfällen till år 2020. Det visar en kartläggning som vänsterpartiet har gjort.

– Alla branscher är inte med i undersökningen så vi uppskattar att ytterligare arbetstillfällen skapas. En rimlig bedömning är därför att omställningen ger mångfalt fler än 170 000 nya jobb i Sverige, säger vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.

Vänsterpartiet ser resultatet som en fingervisning om den potential som energiomställningen innebär för arbetsmarknaden. Bland annat ingår organisationerna Lantbrukarnas Riksförbund, Återvinningsindustrierna och Exportrådet i undersökningen.

– Vår rapport visar att energiomställningen skapar arbete. Det är dags att slopa föreställningen att en radikal miljöpolitik förhindrar en god ekonomisk utveckling, menar Ohly.

Vänsterpartiet har som målsättning att utsläppen av växthusgaser ska minska med 25 procent mellan 1990-2020. Partiet vill även minska den fossila bränsleförbrukningen med 80 procent inom femton år.


 


Läs rapporten Energiomställningen ger nya jobb (pdf)
 

Dela den här sidan:

Kopiera länk