Nyheter

Baylan missar poängen

I en interpellationsdebatt i riksdagen idag lyfte Lars Ohly frågan om feministiskt självförsvar för tjejer i skolan. Ibrahim Baylan svarade att projekt som stärker både tjejer och killar är mer prioriterade än de som har tjejers ställning i fokus.
– Skolministern tycks inte se behovet av riktade insatser för att öka just tjejers inflytande och självförtroende. Istället talar han om diskriminering och kränkningar i största allmänhet, och osynliggör därmed en helt grundläggande maktdimension i skolan, säger Lars Ohly.

– Det är viktigt att skolan arbetar med både tjejer och killar för att öka jämställdheten i skolan. Men vi måste lyssna på de tjejer som går samman och ställer krav. Så sent som i januari visade en omröstning med över 160 000 deltagare att 77% av tjejerna vill att skolan ska erbjuda självförsvar.

-Det är anmärkningsvärt att de 5 miljoner vi avsatte 2002 inte använts i enlighet med riktlinjerna vi kom överens om. Endast två skolor har erbjudit självförsvarsträning med hjälp av de pengarna, säger Ohly. Vi vill se en politik som tar tjejers och kvinnors inskränkta frihet på allvar, och där är ett långsiktigt arbeta för feministiskt självförsvar en viktig del, avslutar han.

Dela den här sidan:

Kopiera länk