Nyheter

Det blåser vänstervindar i Latinamerika!

Hugo Chavez i Venezuela, Lula i Brasilien, Tabaré Vasquez i Uruguay, Michelle Bachelet i Chile och Evo Morales i Bolivia. Alla är de olika exempel på vänsterpresidenter som under relativt kort tid, och i demokratiska val, kommit till makten i sina respektive länder. Speciellt glädjande är att en är kvinna, socialdemokraten Michelle Bachelet, och Evo Morales, en representant för ursprungsbefolkningen blivit presidenter. Den nyliberala politiken ledd av USA har röstats bort och förkastats. Folket i dessa länder har tröttnat på orättvisor, fattigdom, arbetslöshet och klasskillnader.
I mars går det centralamerikanska landet El Salvador till val. Man väljer både borgmästare och kommunala företrädare. Vänsterpartiet, och den fd gerillan i landet, FMLN (Frente Farabundo Marti para la liberacion national) deltar och är segervissa. Det gäller att försvara tidigare valframgångar och förhoppningsvis vinna nya. Men FMLN går även till val med sorg i sinnet sedan deras främsta ledare den fd presidentkandidaten och legendariske gerillaledare Schafik Handal nyss avlidit.

FMLN behöver vårt politiska och ekonomiska stöd i den nu pågående valkampen. Därför genomför vi en stödinsamling på den här konferensen och
önskar FMLN all framgång .

Vänsterpartiet Västmanland samlat till årskonferens i Västerås den 18 februari 2006.

Dela den här sidan:

Kopiera länk